Samu "Chef" Paakkari rahastonhoitajaksi 2024

Morjesta pöytään :D

Meikäläinen on Samu “Chef” Paakkari, ja haen Tietokillan rahastonhoitajaksi vuodelle 2024. Toimin tällä hetkellä killan ulkosuhdevastaavana, sitä ennen toimin vuoden 2022 IE:nä yhdessä emäntä Laurin kanssa.

Olen (ainakin omasta mielestäni :D) hyvä numeroiden ja rahan kanssa, ja haluaisinkin käyttää taitojani killan ja sen jäsenten hyväksi. Aktiivirooleissani killan piirissä olen saanut melko hyvän käsityksen killan taloudesta, sen varallisuudesta sekä mahdollisista kehityskohteista.

Tällä hetkellä toimin kahden pienemmän opiskelijayhdistyksen rahastonhoitajana, minkä lisäksi hoidan kaverieni kanssa perustamani yrityksen myynti- ja ostoreskontraa sekä muita taloushallinnollisia/kirjanpidollisia asioita. Myös sijoitus- ja rahoitusinstrumenteista minulla on pitkähkö kokemus.

Kysymyksiä minulle voi esittää vastaamalla tähän ketjuun, yksityisesti Telegramissa @chefz tai sähköpostitse chef@tietokilta.fi.

Vaaleissa nähdään, eiköhän sitä jonkinlainen hallitus saada kasaan!

p.s. jälleen kerran eka :D

Moi,

hienoa, että haet killan rahastonhoitajaksi. Kertoisitko vähän ideoimistasi kehityskohteista ja käyttämistäsi kirjanpitosovelluksista?

Moi Aku,

kiitos kysymyksistä! En tiedä, oletko vielä hankkinut killalle korttipäätettä – mikäli et, se on ensimmäisenä asialistallani. Esim. sitsimaksujen (ja kiltatuotteiden yms.) maksaminen olisi huomattavasti helpompaa kortilla kuin tilisiirrolla tai käteisellä (jotka tulevat edelleen säilymään vaihtoehtoina jos minut valitaan!) Yleensäkin maksamisen helpommaksi tekeminen on pääasiallinen tavoitteeni – esimerkiksi MobilePay-maksuja hyödyntämällä.

Tulen tutkimaan killan käyttämien palvelujen (lähinnä pankki, varainhoito/sijoitukset, kirjanpito) kilpailuttamista – killan pankki on joka tapauksessa menossa ensi vuonna vaihtoon Handelsbankenin myytyä pk-yritysliiketoimintansa OmaSp:lle.

Kirjanpitosovelluksista minulla on kokemusta Fennoasta ja Netvisorista, jonkin verran myös Procountorista. Rakenne näissä on varsin samankaltainen, joten pärjään varmasti Procountorin kanssa.

Hei Chef!

Mitä ajatuksia sinulla on killan sijoitustoiminnasta? Miten kehittäisit killan taloudenpitoa pitkäjänteisempään suuntaan?

Lisäksi, vaikka budjetti toki on hallituksen ja killan yhteinen päätös, niin: mistä olisit valmis leikkaamaan, ja mihin haluaisit budjetissa enemmän panostaa?

Moikka Visa,

ja kiitos kysymyksistä! Olen saanut käsityksen, että killan suorat sijoitukset olisivat varsin Eurooppa-keskeisiä – itse hajauttaisin sijoituksia jonkin verran, esimerkiksi painotuksella 20/40/40 USA/Eurooppa/Suomi (toki osakemarkkinoita ja niiden tilannetta tulee tutkia tarkemmin ennen päätöksen tekoa).

Killalle olisi hyvä tehdä sijoitussuunnitelma (mikäli tällaista ei jo ole, en ole nimittäin päässyt papereihin käsiksi :D), jonka aikaväli olisi esimerkiksi viisi tai kymmenen vuotta. Tähän suunnitelmaan kirjattaisiin pääpiirtein killan sijoitusten tuottotavoitteet, kasvu-/tuottopreferenssi (eli otetaanko rahaa sijoituksista esim. osinkoina killan toimintaan vai jätetäänkö tuotot kasvamaan korkoa) ja hajautus eri osakemarkkina-alueisiin tai sijoitusinstrumentteihin.

Killan budjetti on tällä hetkellä melko hyvän näköinen, mutta pääasiallisesti leikkaisin toimikuntien virkistyksestä sekä nostaisin jonkin verran osallistumismaksuja mm. excursioille ja sitseille.

Suurempia lisäpanostuksia en tässä taloustilanteessa osoittaisi oikeastaan mihinkään kohteeseen – killan tuloksen tulisi olla selvästi vähemmän alijäämäinen.

1 Like

Moikka,
miten uskot toimikuntien virkistysbudjetin leikkaamisen vaikuttavan toimihenkilöiden motivaatioon suorittaa tehtäviään? Entä miten näet osallistumismaksujen noston vaikuttamisen excujen ja sitsien osallistumisaktiivisuuteen?

Moikka, ja kiitos hyvistä kysymyksistä!

Virkistysbudjetin leikkaaminen ei välttämättä tarkoita virkistystapahtumien laadun tai määrän laskemista – esimerkiksi useamman toimikunnan (esim. 3-4 pienempää toimikuntaa tai pari suurempaa) yhteisiä virkistyksiä voitaisiin harkita, näin tarve olisi vain yhdelle tilavuokralle, esimerkiksi saunatilalle. Toki ilmaisia tiloja (Kylän olohuone, Ossinkulma jne.) kannattaa priorisoida aina kun mahdollista. Toimikuntavirkistysten tarjoilut voisi hoitaa useimmissa tapauksissa DIY-tyyliin (Marttakerholta saanee bängeri vinkit) pizzatilausten sijasta.

Osallistumismaksujen korottaminen ei todennäköisesti olisi euromäärällisesti kovin suurta. Esimerkiksi sitsimaksujen korottaminen eurolla per henkilö on ihan inflaationkin kannalta perusteltu toimenpide. Excuilla ja muilla retkillä killan tuki ei tälläkään hetkellä ole kovin suuri, esimerkiksi tämän vuoden Titeenejä kilta sponssasi 10€/hlö ja Baltian Pitkää 20€/hlö. Killan järjestämät matkat ovat omakustannehintaankin varsin edukkaita ottaen huomioon rahalle saadun vastineen, joten osallistumismaksujen hienoinen korottaminen ei mielestäni ole mitenkään radikaali toimenpide.

Toki kummatkin mainitsemistani esimerkkiretkistä oli toteutettu ilman sponsoreita :wink:

Hei Chef, mahtavaa että hallitushommat kiinnostaa!

Tässä muutama kysymys:

  • Mahdollisena Wappuna, olette heränneet hallituksen kanssa kolmelta aamuyöllä ja kantaneet killan teltan Ullanlinnanmäelle sillistä varten. Muu hallitus on jo menossa nukkumaan, mutta huomaat, että olette unohtaneet grillin kaasupullon varastolle. Mitä tulee ensimmäisenä mieleesi? Miten reagoit?

  • Mikä motivoi sinua eniten toimimaan killan vapaaehtoistehtävässä? Miten edistaisit ja varmistaisit, että oma motivaatio riittää koko vuodeksi?

  • Hallitus kokoustaa kesätauon ulkopuolella vähintään kerran viikossa. Kuinka arvioisit aikaresurssejasi hallitustoimintaan tulevan vuoden osalta?

Speedround:

  • Mikä on paras ideasi killan rastille esimerkiksi Aalto Partyssa?

  • Hallitukselle tavallisesti kasautuu paljon tehtäviä, joita kukaan muu ei ole valmis hoitamaan eli perinteisiä nakkihommia. Mikä on mielenkiintoisin tai erikoisin nakkihomma mihin olet joutunut?

  • Mikä on paras huone T-talolla?

Moikka Mikael,

kiitos kysymyksistä, tässä vastaukset!

Mahdollisena Wappuna, olette heränneet hallituksen kanssa kolmelta aamuyöllä ja kantaneet killan teltan Ullanlinnanmäelle sillistä varten. Muu hallitus on jo menossa nukkumaan, mutta huomaat, että olette unohtaneet grillin kaasupullon varastolle. Mitä tulee ensimmäisenä mieleesi? Miten reagoit?

Tällaisten tilanteiden välttämiseksi laatisin hallituksen kanssa hyvissä ajoin ennen Wappua ns. checklistin, johon listattaisiin kaikki Ulliksella tarvittavat asiat. Matkaan ei lähdettäisi ennen kuin jokainen listan asia on merkattu kyydissä olevaksi.

Ensi Wappuna killalla on onneksi jo oma paku, eli mikäli jotain joka tapauksessa jäisi, olisi se suhteellisen kivuton (ja edullinen!) operaatio lähteä takaisin Niemeen sitä hakemaan. Tai sitten vaan Hietalahden Neste K:sta uusi pullo jos oikein laiskottaa.

Mikä motivoi sinua eniten toimimaan killan vapaaehtoistehtävässä? Miten edistaisit ja varmistaisit, että oma motivaatio riittää koko vuodeksi?

Haluan työskennellä killan ja etenkin kiltalaisten hyväksi, sillä kilta on antanut minulle paljon. Tämä tavoite on auttanut jaksamaan silloinkin, kun muuten hajottaa (vaikkapa Smökistä :b:urjoja siivotessa :D).

Hallitus kokoustaa kesätauon ulkopuolella vähintään kerran viikossa. Kuinka arvioisit aikaresurssejasi hallitustoimintaan tulevan vuoden osalta?

Aikani riittää kyllä halkoihin, kunhan ne eivät ole PK-treenien päällä (keskiviikkoiltaisin, siitä en voi joustaa koska treenit ovat pakollisia kuoron jäsenille enkä halua potkuja :D). Muutamia poissaoloja tulee väistämättä olemaan (todennäköisesti jokaisella), koska hallitus =/= koko elämä.

Mikä on paras ideasi killan rastille esimerkiksi Aalto Partyssa?

Etsii jonkun bonkkistashista vanhan emolevyn + prossun (ja jäähyn) + RAMit, nopein kasaaja voittaa :D

Hallitukselle tavallisesti kasautuu paljon tehtäviä, joita kukaan muu ei ole valmis hoitamaan eli perinteisiä nakkihommia. Mikä on mielenkiintoisin tai erikoisin nakkihomma mihin olet joutunut?

No siis, '22 Ulliksella olin hallituksen mukana T Ö I S S Ä vaikkei olisi tarvinnut :D Oikeastaan muita isompia nakkeja ei ole kohdalle osunut, sillä suurin osa “kiltatöistä” on ollut varsin mukavia.

Mikä on paras huone T-talolla?

Donors’ Lounge :D ja kiltis tietysti

1 Like