Heimoi!
Mä olen Filip Eller, fuksi ’21, ja haen Tietokillan toiseksi fuksikapteeniksi jo valitun Noora Puhakan pariksi. Toissijaisesti haen Tietokillan ISOvastaavaksi. Kuluvan vuoden aikana olen toiminut KV-ISOna sekä kuudessa eri toimikunnassa, joista yhtä johdan kiltatuotevastaavana. Olen myös mukana Fyysikko- ja Teekkarispekseissä. Olen siis tehnyt vähän kaikenlaista ja saanut sopivan laajan kuvan killasta ja Otaniemestä. Ennen kolmatta vaalikokousta on siinä määrin vähän aikaa esittää kysymyksiä, että aloitan hieman pidemmällä hakemuksella.
Olen elänyt Otaniemessä elämäni parasta aikaa ja tahdon tarjota saman kokemuksen myös tuleville fukseille. Olisi upeaa päästä mahdollistamaan fuksivuoden hypeimmät tapahtumat ja killasta löydettävien elinikäisten ystäväsuhteiden muodostuminen. Tietokillan fuksivuosi on jo nykyisellään täynnä tilaisuuksia saada rakkaita muistoja, mutta haluan kehittää sitä sun tätä asiaa vielä entistä paremmaksi.
Killan fuksikasvatus on vahvasti painottunut opiskelijaelämään, mutta mielestäni kilta voisi tehdä aiempaa enemmän myös fuksien opintojen hyväksi. Yliopisto-opiskelu vaatii opiskelijalta paljon enemmän itseohjautuvuutta kuin lukio ja sen kanssa stressaaminen voi olla monille fukseille kuluttavaa ja haitata fuksitapahtumiin osallistumista. Jos ensimmäisen syksyn opiskelut menevät pieleen, on sillä helposti pitkäaikaisia vaikutuksia myöhempiin opiskeluihin ja mielenterveyteen. Inkubion ja Fyysikkokillan esimerkin mukaisesti keino pureutua tähän ongelmaan voisi olla opintoISOt. OpintoISO on muuten tavallinen ISO, mutta hänen erityisenä vastuunaan on olla fuksiryhmälleen ensimmäinen kontakti opintoihin tai opiskeluun liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Toki fuksit voivat nykyäänkin kysellä opintoasioista ISOiltaan tai killan opintovastaavalta, mutta valittujen ISOjen nimittäminen tähän hommaan tekisi fukseille erityisen selväksi, että kysymykset eivät ole ainoastaan sallittuja vaan kannustettaviakin. Oman fuksiryhmän tuttuun opintoISOon olisi varmasti myös matalampi kynnys ottaa yhteyttä kuin tuntemattomaan, hallituksessa istuvaan opintovastaavaan. OpintoISOjen tarkan toimenkuvan suunnittelu vaatii kaavailua fuksikippareiden, ISOvastaavan ja opintovastaavan kesken.
Fuksitapahtumien monipuolisuuteen tulee panostaa, jotta jokaiselle fuksille tarjoutuisi mahdollisuus löytää Otaniemestä juuri itselleen sopivaa opiskelijaelämää ja samanhenkinen porukka. Erilaisten kiinnostuksen kohteiden huomioimiseksi fuksitapahtumien järjestämisessä voisi hyödyntää entistä enemmän killan toimikunnista löytyvää osaamista sekä Otaniemen moninaisia yhdistyksiä. Myös ulkosuhdevastaavan kanssa yhteistyössä toteutettu fuksiexcu muualle Suomeen voisi olla hyvä keino ryhmäyttää vuosikurssia ja tarjota mahdollisuus tutustua kanssafukseihin syvemmin. Olen Nooran kanssa samaa mieltä siitä, että orientaatioviikon kiltakaste vaatii uudistusta. Kiltakasteen uutena tavoitteena tulisi mielestäni olla luoda fukseille kokemus, että heidät on hyväksytty osaksi killan yhteisöä sen täysivaltaisina jäseninä. Ripaus mystiikkaa tekisi kiltakasteesta erityisen mieleenpainuvan. Toimikuntien esittelyt voisi jäädä myöhempään ajankohtaan syksylle, ehkä jonkinlaisille toimikuntamessuille hieman ennen niiden rekrykautta.
Jotta jokainen fuksi kokisi olevansa tervetullut killan toimintaan on tärkeä huolehtia kaikkien fuksitapahtumien inklusiivisuudesta. Tähän voidaan käyttää apuna killan uutta eettistä ohjesääntöä, jotta niin fuksit kuin ISOtkin ovat perillä yhteisistä toimintatavoista. Alkoholi on näkyvässä roolissa monessa teekkaritapahtumassa, joten jo fuksitapahtumien suunnittelussa täytyy kiinnittää huomiota siihen, ettei holittomien fuksien tarvitse kokea itseään ulkopuolisiksi. Olisi tärkeää saada häirintäyhdyshenkilöitä mukaan fuksitapahtumiin ja varmistaa, että fuksit tietävät heidän olemassaolostaan ja tehtävästään. Suoritin Nooran kanssa härykoulutuksen tässä syksyllä, mutta on mielestäni parempi, jos häirintäyhdyshenkilönä toimii tapahtuman järjestäjistä erillinen henkilö.
Yksi sekä kipparin että ISOvastaavan tärkeimpiä tehtäviä on tehokas kommunikaatio, jota tapahtuu etenkin fuksien, ISOjen ja fuksitoimikunnan suuntaan. Hyvän kommunikaation piirteitä on selkeys, ajankohtaisuus ja hyvät vibat. Fuksien ja ISOjen tapahtumissa tiedottamisessa erityisen tärkeää on, että tieto päivämäärästä kerrotaan mahdollisimman aikaisin vaikka suunnitelmat olisivatkin vielä muuten auki. Tapahtumatiedotusta voisikin tukea perustamalla ISOille ja fukseille omat Google-kalenterit, jotka kukin voi tuoda omaan kalenteriinsa. Lisäksi ISOja voisi entistä enemmän laittaa muistuttelemaan tärkeistä tapahtumista ja fuksipisteistä fuksiryhmilleen.
Fukseille voisi tuoda uuden keinon kommunikoida kipparien suuntaan. ISOon fuksichattiin kysymyksen laittaminen esimerkiksi tulevasta tapahtumasta voi tuntua fuksista jännittävältä, mutta toisaalta DM:ääminenkin kipparille jännittää. Tähän ratkaisuksi voisi luoda @kipparibotin, jonka kautta fuksi voi jutella kipparien kanssa semianonyymisti. Toki olisi toivottavaa, että jokainen fuksi kokee fuksichatin olevan turvallinen paikka kysyä mitä vain, mutta uusi vaihtoehto takaisi, ettei fukseille jää hämmennyksen aiheita vain siksi, ettei uskalla laittaa viestiä. Tulee kuitenkin varmistaa, että yksityisasioissa fuksit edelleen ottavat yhteyttä suoraan kippareihin, ISOihin tai häryihin.
Mulla on paljon motivaatiota myös työskentelyyn Otaniemen kipparit yhdistävässä FTMK:ssa ISOmpien fuksitapahtumien järjestämiseksi. Olen tämän vuoden aikana tykästynyt monitieteelliseen opiskelijatoimintaan, ja haluan tarjota fukseillekin mahdollisuuden hankkia kiltarajat ylittäviä ystävyyksiä. Yhteistyötä voisi lisätä etenkin SCIn sisällä fuksikevään tapahtumissa, jolloin Tietokilta tuntuu useimmille fukseille jo melko tutulta. Jos joskus sattuisi niin ikävästi että killan PhuksiToimiKunnan ja FTMK:n kokoukset menevät päällekkäin, olisi mielestäni järkevää, että toinen kippareista menee toiseen kokoukseen ja toinen toiseen. Tiiviillä kippariparin sisäisellä viestinnällä saadaan varmistettua, että kumpikin saa tietoonsa toisen tärkeimmät asiat toisesta kokouksesta. Tärkeän killan fuksitapahtuman lähestyessä voi silti olla parempi, että kumpikin kippari osallistuu PhTMK:n kokoukseen, koska killan fuksit menevät FTMK-hommien edelle.
ISOvastaavana taas haluaisin kehittää ITMK:n järjestämää kevään ISOkoulutusta, sillä nykyinen toteutustapa on saanut koulutuksen tuntumaan monen mielestä varsin turhalta. Parina viime vuonna koulutuksessa on kierretty ryhmänä eri otaniemeläisten yhdistysten pitämiä rasteja sillä pointilla, että ISOjen on hyvä tietää näistä yhdistyksistä kertoakseen niistä edelleen fukseille. Lyhyistä esittelyistä kuitenkin unohtuu suurin osa syksyyn mennessä eikä ISOilla välttämättä muutenkaan tule mieleen kertoa niistä fukseille. Olisikin minusta parempi, että fuksit kuulisivat tärkeimmistä yhdistyksistä suoraan eikä ISOvälikäden kautta. Parempi tavoite koulutukselle voisi olla haastaa ISOjen sosiaalisia taitoja ja saada heidät pohtimaan, miten vastuullinen ISO toimii erilaisissa tilanteissa ja millainen ISO itse haluaa olla.
Tiedostan, että kipparipesti on varsin raskas ja omasta jaksamisesta täytyy pitää huoli. Olen valmis hidastamaan opintoja kipparivuoden ajaksi melkein pysähdyksiin, jotta energia riittäisi fukseille. Opintojen pitkittyminen ei haittaa, sillä sehän meinaa enemmän vuosia opiskelijaelämän parissa. Kipparina aikatauluista täytyy varata myös selkeät ajat levolle ja palautumiselle. Tämän vuoden aikana pianonsoitto viidesti viikossa on ollut minulle oiva keino irrottautua hetkeksi muusta arjesta.
Ollaan viime päivinä juteltu Nooran kanssa fuksikasvatuksesta paljon ja uskon, että me muodostettaisiin tehokas parivaljakko! Kaverustuin Nooran kanssa kevätlukukaudella ja olemme vähitellen tutustuneet toisiimme paremmin tapahtumissa, kiltiksellä ja vapaa-ajan puuhissa. Me tullaan hyvin toimeen keskenään ja keskustelujen perusteella meillä on paljon samansuuntaisia visioita fuksivuodesta.
Jos on kysymyksiä, niin antaa tulla vain! Foorumi on niille hyvä paikka mutta viestiä voi laittaa myös TG:ssä @FilipEller.
Hi there!
I’m Filip Eller, fuksi '21, and I’m applying for Tietokilta’s second fuksi captain as a pair for Noora Puhakka, who has already been selected. Secondarily, I am applying for Tietokilta’s ISO (tutor) coordinator. During this year, I have worked as international ISO and in six different committees, one of which I lead as Head of Guild Merch. I am also involved in the musical projects Fyysikkospeksi and Teekkarispeksi. So I’ve done a little bit of everything and got a fairly broad picture of the guild and Otaniemi. Before the third election meeting, there is so little time to ask questions that I will start with a slightly longer application.
My time in Otaniemi has easily been the best time of my life and I want to offer the same experience to future fuksis as well. It would be wonderful to be able to facilitate the most hyped events of the fuksi year and the formation of lifelong friendships found in the guild. Tietokilta’s fuksi year is already full of opportunities to make fond memories, but I want to make some parts of it even better.
The guild’s fuksi upbringing is strongly focused on student life, but I think the guild could do more than before for the fuksis’ studies as well. Studying at university requires a lot more self-direction from the student than high school, and stressing about it can be exhausting for many fuksis and hinder participation in fuksi events. If the studies in the first fall go wrong, it can easily have long-term effects on later studies and mental health. According to the example of Inkubio and Fyysikkokilta, the way to deal with this problem could be study ISOs. The study ISO is otherwise a regular ISO, but their special responsibility is to be the first contact for their fuksi group regarding questions and concerns related to studies or studying. Of course, even today, fuksis can ask their ISOs or the guild’s Head of Academic Affairs about study matters, but appointing some ISOs to this task would make it especially clear to fuksis that questions are not only allowed but also encouraged. There would certainly also be a lower threshold to contact the familiar study ISO of one’s own fuksi group than the possibly unfamiliar Head of Academic Affairs who sits on the board. Planning the exact job description of study ISOs requires planning between the fuksi captains, the ISO coordinator and the Head of Academic Affairs.
The diversity of fuksi events should be invested in, so that each fuksi would be offered the opportunity to find a student life in Otaniemi that suits them and to find a like-minded group of friends. In order to take into account different interests in the organization of fuksi events, the expertise found in the guild’s committees and Otaniemi’s various associations could be utilized more than currently. Also, a fuksis’ excursion organised in cooperation with the Head of External Affairs to somewhere outside Helsinki region could be a good way to foster group cohesion of the fuksis and offer an opportunity to get to know fellow fuksis more deeply. I agree with Noora that the orientation week’s guild initiation requires reform. In my opinion, the new goal of guild initiation should be to create the experience for fuksis that they have been accepted as part of the guild community as its full members. A touch of mysticism would make the guild initiation especially memorable. The introductions of the committees could be left to a later date in the fall, perhaps at some kind of committee fair a little before their recruitment season.
In order for every fuksi to feel welcome in the guild’s activities, it is important to take care of the inclusiveness of all fuksi events. The guild’s new Code of Conduct can be used to help with this, so that both fuksis and ISOs are aware of the common rules for social interaction. Alcohol plays a prominent role in many teekkari events, so already in the planning of fuksi events, attention must be paid to the fact that alcohol-free fuksis do not have to feel like outsiders. It would be important to get harassment contact persons involved in fuksi events and make sure that the fuksis know about their existence and mission. I completed the harassment contact person training with Noora this fall, but I think it’s better if a person separate from the organisers of the event acts as the harassment contact person.
One of the most important tasks of both the fuksi captain and the ISO coordinator is effective communication, which takes place especially in the direction of fuksis, ISOs and the Otaniemi fuksi committee. Characteristics of good communication are clarity, topicality and good vibes. It is particularly important to that information about the date of fuksi and ISO events is given as early as possible, even if the plans are still open otherwise. Communication about events could be supported by setting up Google calendars for ISOs and fuksis, which each can import into their own calendar. In addition, ISOs could be used even more to remind their fuksi groups of important events and fuksi points.
A new way to communicate with the captains could be brought to the fuksis. Asking a question in the large fuksi chat about, for example, an upcoming event can seem a bit scary to a fuksi, but on the other hand, DMing the captain is just as scary. The solution to this could be to create @kipparibot, through which the fuksi can chat semi-anonymously with the captains. Of course, it would be desirable for every fuksi to feel that fuksi chat is a safe place to ask anything, but the new option would ensure that fuksis are not left with confusion just because they don’t dare to send a message. However, it must be ensured that in private matters the fuksis still contact the captains, ISOs or harassment contact people directly.
I also have a lot of motivation to work in FTMK, which unites Otaniemi’s fuksi captains, to organize big fuksi events. During this year, I have liked interdisciplinary student activities, and I want to offer fuksis the opportunity to make friendships that cross guild boundaries. Cooperation could be increased, especially within SCI during the fuksi spring, when Tietokilta already feels quite familiar to most fuksis. If it were to happen so unfortunately that the meetings of the guild’s fuksi committee PhTMK and FTMK overlap, I think it would be reasonable for one of the captains to go to one meeting and the other to the other. Close internal communication between the captain pair ensures that each gets to know the most important things from the other meeting. When an important guild fuksi event is approaching, it may still be better for both captains to attend the PhTMK meeting, because the guild’s fuksi come before FTMK work.
As the ISO manager, I would like to develop the spring ISO training organized by ITMK, because the current implementation has made the training seem rather pointless for many. In the last couple of years in the training, groups have been going around checkpoints held by different associations in Otaniemi, with the point that it is good for ISOs to know about these associations in order to further inform the fuksis about them. However, most of the short introductions are forgotten by the fall and the ISOs may not even remember to tell the fuksis about them anyway. I think it would be better if the fuksis learned about the most important associations directly and not through ISO. A better goal for training could be to challenge ISOs’ social skills and make them think about how a responsible ISO works in different situations and what kind of ISO they want to be.
I know that the captain is quite a laborious role and one has to take care of their own stamina. I’m ready to slow down my studies almost to a standstill during the captain year, so that I have enough energy for the fuksis. It doesn’t bother me to prolong my studies, because it just means more years of student life. As a captain , one must also reserve clear times for rest and recovery. During this year, playing the piano five times a week has been a perfect way for me to break away from the rest of everyday life.
We have talked a lot about fuksi upbringing with Noora in the last few days and I believe that we would form an effective captain pair! I became friends with Noora during the spring semester, and we have gradually gotten to know each other better at events, at the guild room and in our free time. We get along well with each other and based on our conversations, we have a lot of similar visions for the fuksi year.
If you have any questions, just let me know! The forum is a good place for them, but you can also message me on TG @FilipEller.